Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

Van clean plate club naar zelfregulatie: tips van expert Axelle voor een gezonde eetopvoeding van jouw mini.

Slabje met tetra kraagje

Ik ben Axelle, kinderdiëtiste bij The Mini Coaches. Na het behalen van mijn diploma ging ik mij verder bijscholen in kinder- en jongerendiëtetiek, intuïtief eten en eetstoornissen. 
 

Dankzij mijn opgedane kennis en ervaring in de praktijk ontwikkelde ik mijn eigen visie. Ik werk niet op basis van diëten, voedingsschema’s en / of strikte regels. Samen gaan we op zoek naar een manier van eten die bij jou (en jouw gezin) past. 

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen bij mij terecht voor tal van voedingsuitdagingen. 

Wanneer je aan de voeding van je mini wil werken raad ik volgende zaken aan: 
 

Tip 1 – De gouden regel van de verdeelde verantwoordelijkheid: 

dit is dé regel wanneer het aankomt op selectief eetgedrag. Er wordt van jouw kindje zo veel gevraagd op een dag. Op school, thuis, de opvang, noem maar op. Graag hebben ze zelf ook eens iets te zeggen. Het enige waar ze zelf iets over te zeggen hebben is de maaltijd die jij hen voorschotelt. Hier loopt het dan ook vaak mis… Ken je dat cliché, “ik ben twee en ik zeg nee?” Maak er dus geen strijd van aan tafel door je mini te verplichten zijn bord op te eten. De regel zegt namelijk dat jij als ouder beslist wat er gegeten wordt en je kindje kiest hoeveel. 

Tip 2 – Quit the clean plate club: 

Wanneer jij je mini verplicht zijn/haar bordje leeg te eten ga je eigenlijk het “zelfregulatiesysteem” van je kind ontregelen. Dat wil zeggen dat je mini zelf niet meer zal kunnen aanvoelen wanneer ze voldaan zijn. Dit kan op latere leeftijd problemen veroorzaken doordat ze zich telkens verplicht zullen voelen zich te overeten. Wat op lange termijn net overgewicht en een disconnectie met hun lichaam in de hand kan werken. 

Tip 3 – Proefspel 

Proeven is niets iets wat tijdens de maaltijd zelf geleerd hoeft te worden. Beter houd je dit als “leermoment” in plaats van een “eetmoment”. Aan de hand van het proefspel kan je dit ondersteunen. Ik ontwikkelde dit spel speciaal om van alle mini’s echte proefkampioenen te maken.  

Volg ons op Instagram via @the_minicoaches voor jouw dagelijkse dosis tips & tricks rond slaap en voeding! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *